Kunstig intelligens (KI) – hvordan brukes KI i praktisk fagarbeid?
KI allerede er i ferd med å forme fremtiden for elektrobransjen, både når det gjelder effektivitet, bærekraft og teknologiens tilgjengelighet. KI gir ikke bare teknologiske forbedringer, men omdefinerer også hvordan energisystemer og elektriske utsyr kan fungerer. Blant annet kan KI-baserte systemer brukes til å overvåke elektriske systemer kontinuerlig og oppdage feil før de utvikler seg til alvorlige problemer. Dette innebærer at elektroingeniører og fagarbeidere kan forutse vedlikeholdsbehov og forhindre dyre og tidkrevende strømbrudd. Ved hjelp av sanntidsdata kan KI forutsi energibehov og innpasse fornybare energikilder som sol- og vindkraft mer effektivt.
Lys og belysning – hvordan lyset påvirker mennesker og natur
God belysning er avgjørende for trygghet, helse og trivsel. Riktig plassert og mengdetilpasset lys letter lesing, arbeidsoppgaver og gir behagelige miljøer som fremmer prestasjon og velvære. Digitale styresystemer sikrer optimal lysbruk, og utendørs bør unødvendig belysning («lysforurensing») unngås for å beskytte naturen. Optimal belysning øker komfort, trygghetsfølelse og reduserer energibruk, og derfor er kunnskap om lyskilder og styringsanlegg viktig, med fokus på lysets rolle for mennesker, planter og dyr
Fagprøven – har vi god nok kvalitet i fagprøven slik den praktiseres i dag?
I FAFO-rapport 2023:27 “Vurdering og kvalitet i fag- og svenneprøver «påpekes det at både organiseringen og gjennomføringen av fagprøver i prøvestasjoner ikke har endret seg vesentlig siden 1994. Gjennomføringen av fagprøvene ser ut til å ha blitt standardisert til å foregå i en prøvestasjon og kun i løpet av det antallet dager som er minstekravet i læreplanene. Dette til tross for to store reformer, ny teknologi og endrede kompetansemål.
Sirkulærøkonomi– utvikling og bruk i Norge
Det private forbruket har aldri vært større og utgjør i dag 41 prosent av BNP. For å oppnå målsettingene for en grønn sirkulær økonomi, må forbruket endres i mer bærekraftig retning. I den forbindelse er faktorer som pris og kvalitet viktig. Produkter som er av god kvalitet, som holder lenger og kan repareres, kan bidra til en mer sirkulær økonomi. Sentrale faktorer for forbrukerne er tilgangen på reparasjonstjenester og egne kunnskaper om reparasjon, i tillegg til kost–nytte faktoren. I 2020 gjennomførte Sintef en studie av potensialet for verdiskaping og sysselsetting av sirkulærøkonomiske tiltak. Rapporten viser at en omlegging til en sirkulær økonomi vil skape nye arbeidsplasser og vekst i flere næringer.
Myndighetenes påvirkning og rolle
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) kommer og informerer om siste nytt innenfor elsikkerhetsområde. Videre vil konferansen oppdatere tilhørere på Akershus fylkeskommunes prioriteringer for videregående skole spesielt innenfor yrkesfag.
-------
- Det kommer også mer informasjon om etablering av kvinnenettverk i elektrobransjen og Elektrokvinnen 2024 kommer selvsagt til konferansen.
- Faglig råds utviklingsgjørelse vil være opplæringskonferansens røde tråd.
- Som tidligere år vil Opplæringskonferansen 2025 inneholde spennende presentasjon og interessante panelsamtaler.
- Detajert program vil legges ut så snart dette er klart.