Fredag 14. april arrangerer Olje- og energidepartementet et innspillsmøte om den kommende handlingsplanen for energieffektivisering. På møtet er også representanter for Klima- og miljødepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Finansdepartementet.
Andreas Strømsheim-Aamodt, fagsjef for næringspolitikk i Nelfo, er tilstede for å gi politikerne Nelfo-bedriftenes syn på hvordan de bør satse på energieffektivisering.
Dette er hans hovedbudskap:
Siden høsten 2021 har både husholdningene og yrkeslivet fått kjenne på strømskvisen. NVE har lenge omtalt situasjonen i kraftmarkedet som et trilemma der vi alle ønsker;
- å kutte utslipp av klimagasser
- slippe kraftverk i uberørt natur
- rimelige strømpriser
Og påstanden har vært at man kan få oppfylt to av ønskene, men ikke alle tre. Vi som driver med energieffektivisering er ikke helt enige.
Norge er en ENØK-sinke
I 2022 gjennomførte Det internasjonale energibyrået (IEA) en evaluering av norsk energipolitikk. Der fikk Norge skryt for vår viktige rolle som energileverandør og vårt bidrag til global forsyningssikkerhet. Men vi fikk samtidig skjenn for vårt manglende engasjement innen energieffektivisering.
Og kanskje er det vår rolle som energiprodusent som har gjort oss blinde for mulighetene og gevinstene knyttet til energieffektivisering. Det handler ikke bare om å løse utfordringene i NVE-sjef Kjetil Lunds trilemma. Energieffektivisering handler også om å legge til rette for grønn verdiskaping, økt sysselsetting, reduserte nettinvesteringer, sikrere effekt- og kraftbalanse, og ikke minst mindre sårbare og mer robuste energiforbrukere, noe som igjen vi redusere konsekvensene av fremtidige strømskviser.
Dette skriver IEA i sin rapport:
Energieffektivisering må vies større oppmerksomhet, særlig i dagens situasjon der regjeringen gir priskompensasjon som følge av høye strømpriser. Disse betydelige utleggene kunne i stedet blitt benyttet til effektiviseringstiltak med langvarige resultater. For å underbygge sitt energieffektivitetsmål, bør regjeringen etablere en nasjonal energieffektiviseringsstrategi som inkluderer kostnadseffektive sektormål samt politiske tiltak for å hjelpe sluttbrukere med å redusere forbruket.
I invitasjonen til dette møtet ble dette spørsmålet stilt: Hva bør gjøres for å utløse mer energieffektivisering? IEA gir her det viktigste svaret: Vi trenger politisk eierskap, politisk vilje og politisk gjennomføringsevne. Det er det vi har manglet, det er derfor vi ligger så langt etter Europa, og det er også derfor det er en lettelse å se at regjeringen endelig er i gang. Vi har store forventinger til sluttresultatet.
Potensialet er urealisert
Det samfunnsøkonomiske potensialet for energieffektivisering har steget i takt med energiprisene, men forblir urealisert som følge av en rekke kjente barrierer. Disse er knyttet til eier/leier problematikk, kapitaltilgang, Skjev fordeling av informasjon og risiko, irrasjonale holdninger og motstridende offentlige rammebetingelser. Våre anbefalinger til hvordan barrierene kan adresseres får vi av tidsmessige årsaker spare til det skriftlige innspillet.
Må få politiske mål
Det er viktig å understreke at det haster med å på plass nye politisk omforente nasjonale mål for energieffektivisering, mål som også tar inn over seg de næringspolitiske ambisjonene som er beskrevet i energiressursmeldingen fra den forrige regjeringen og tilleggsmeldingen som er utformet av den sittende regjeringen. Videre er det Nelfos anbefaling at man i målutformingen inkluderer ambisjoner for egenproduksjon, for eksempel i form av bygg- og anleggsintegrert solcelleproduksjon, samt elektrifisering av transport; der sistnevnte ikke bare bidrar til energieffektivisering med også til direkte utslippsreduksjoner i ikke-kvotepliktig sektor.
Handlingsplanen for energieffektivisering må ta utgangspunkt i disse målene, kartlegge nå-situasjonen, identifisere barrierene og redegjøre for justerte og nye virkemidler. Videre må handlingsplanen plassere ansvaret for gjennomføring, årlig rapportering og måloppnåelse.
Nelfo håper at dere i utviklingen av handlingsplanen involverer næringsliv og andre berørte interessenter, slik forutsetningene for å lykkes er best mulig til stede.