Lønnsomhetsrapport 2023

Publisert

NHO Elektros lønnsomhetsrapport viser at bedriftene opplever økte kostnader på grunn av høye materialpriser og stigende lønnskostnader. En økt omsetning har medført at resultatgraden fortsatt er på tidligere nivå.

– Til tross for utfordringene ser vi fortsatt høy aktivitet i elektrobransjen gjennom hele 2023, sier Harald Lid, økonomi- og organisasjonsdirektør i NHO Elektro.

Bedriftenes resultater påvirkes av en uvanlig høy inflasjon, høye priser på materialer og strøm, økte renter, samt utfordringer i internasjonal handel. Til tross for dette er arbeidsledigheten blant elektrikere svært lav, og mange bedrifter opplever utfordringer med å finne tilstrekkelig arbeidskraft.

NHO Elektros lønnsomhetsrapport er basert på innrapporterte tall fra medlemsbedriftene for 2023. Lid bemerker at prisøkningen på elektromateriell ser ut til å flate ut, men at prisnivået fortsatt er høyt sammenlignet med tidligere år.

Hvert år tar NHO Elektro temperaturen på lønnsomheten i medlemsbedriftene. Denne undersøkelsen er et viktig verktøy for å bedre lønnsomheten i den enkelte bedrift.

Vi ser at mange av NHO Elektros medlemsbedrifter har hatt søkelys på driftssituasjonen og iverksatt tiltak for å styrke kostnadskontroll, likviditet og bemanning. Flere bedrifter har også utnyttet nye muligheter innen solcelleinstallasjoner, energieffektivisering og LED-belysning.

Dette kjennetegner de mest lønnsomme bedriftene:

  • Effektive arbeidsflyter, rutiner og prosesser
  • God økonomisk oversikt
  • Høyt aktivitetsnivå

Når bedriftene legger inn sine tall i det elektroniske skjemaet, kan de gjennomføre en analyse av lønnsomheten i egen bedrift sett opp mot utviklingen i sammenlignbare segmenter over tid. Rapporten er et viktig næringspolitisk verktøy for NHO Elektro, og et verdifullt redskap for bedriftene selv når de sammenligner sine resultater med bransjegjennomsnittet.

– Rapporten gir bedriften et solid grunnlag for diskusjoner i styret og ledergruppen, samt for å informere de ansatte om bedriftens sterke og svake sider, avslutter Lid.

Les mer: Lønnsomhetsrapport for 2023 (kun for NHO Elektro medlemmer).

(Trenger du hjelp til å logge inn? Se Arbinn.no veileder)

  • Harald Lid
  • Direktør økonomi og organisasjon