Markedsrapporten: - Krevende tider

- Det er særlig de bedriftene som arbeider mot nye bygg som opplever krevende tider, men vi forventer at dette snur i løpet av neste år, sier Harald Lid i NHO Elektro. Her kan du lese den siste markedsrapporten.

Les hele NHO Elektros markedsrapport (kun for medlemmer)

Fortsatt høy rente og høye byggekostnader gir lavere etterspørsel etter nye boliger og nye yrkesbygg. Prognosene for 2024 er imidlertid bedre nå enn ved forrige rapport. Forventet nedgang i nybyggproduksjonen modereres fra 13 prosent i forrige rapport til 10,8 prosent for inneværende år.

Store forskjeller

- Vi forventer fortsatt at det snur til oppgang innen nye bygg i 2025. Og veksten fortsetter i 2026. De store ROT-markedene i bygg har gjennom markedsnedgangen for nybygg fungert som viktige støtdempere for elektronæringen, sier Harald Lid, økonomidirektør i NHO Elektro.

To ganger i året presenterer NHO Elektro nye prognoser for markedet. Fortsatt er det regionale forskjeller.

- Vi ser at byggenæringen sliter, mens det fortsatt er bra fart i norsk økonomi totalt sett.

Har lyktes i omstillingen

Mer enn halvparten av elektronæringens aktivitet kommer fra andre markeder enn bygg. Mange bedrifter har lyktes med å omstille kapasiteten og ta del i andre markeder. Det er god etterspørsel etter tjenester knyttet til petroleum, verft, infrastruktur, og i elektrifiseringen og digitaliseringen av samfunnet. Eksportbedriftene nyter også godt av svak krone og investerer i nye og oppgraderte industrianlegg.

- Rentetoppen er trolig nådd på 4,5 prosent. Sentralbanken har signalisert at styringsrenten trolig holdes på dette nivået en stund fremover. Første rentekuttet kan komme i desember i år ellers mars neste år, og da innlede starten på en normalisering og ny vekst i nybyggmarkedene, sier Harald Lid.

Godt marked

Kapasitetsutnyttelsen blant elektrikere er fortsatt høy, og arbeidsledigheten er lav. NHO Elektro-bedriftenes svar i Næringslivets økonomibarometer om ansettelsesplaner, indikerer om lag uendret behov for arbeidskraft i år. Et lite flertall av bedriftene som svarer opplever fortsatt dagens markedssituasjon som god, men andelen er fallende og mange er bekymret for markedssituasjonen på 6-12 måneders sikt.

Last ned Markedsrapporten her 

(Trenger du hjelp til å logge inn? Se Arbinn.no veileder)

  • Harald Lid
  • Direktør økonomi og organisasjon