Nytt strømstøtte-forslag: - Gir insentiver til energieffektivisering

Et forslag til ny strømstøtte-ordning beskytter mot uhåndterlige strømregninger, samtidig som den stimulerer husholdninger til å gjennomføre energieffektiviserende tiltak. Les mer om ordningen og last ned rapporten.

- Dagens strømstøtteordning reduserer husholdningenes motivasjon til å gjennomføre tiltak som energieffektivisering og lokal energiproduksjon. Det er vi nødt til å gjøre noe med.

Det sier Andreas Strømsheim-Aamodt. Han er fagsjef for næringspolitikk i NHO Elektro, som sammen med Huseierne, NBBL, Norsk varmepumpeforening og Solenergiklyngen har gitt Samfunnsøkonomisk analyse i oppdrag å lage en rapport om hvordan fremtidens strømstøtte kan utformes.

Les hele rapporten: Fremtidens strømstøtte

Bakgrunnen for bestillingen er at strømstøtten, som ble innført på grunn av rekordhøye strømpriser i 2021 og 2022, ser ut til å bli videreført i 2025. Det er også ventet at strømprisene i årene fremover vil være høyere og variere betydelig mer enn det som har vært normalt.

Derfor har organisasjonene bak bestillingen ønsket få frem faglig begrunnede og konkrete forslag til hvordan en mer langsiktig strømstøtteordning kan utformes.

Strømstøtte basert på sammenligning med linkende boliger

Rapportens foreslåtte løsning er en ordning der forbrukerne mottar strømstøtte basert på gjennomsnittlig historisk forbruk blant husholdninger som i liknende boliger som dem selv.

- Slik vil hver husholdning motta strømstøtte for et forhåndsdefinert antall kWh, istedenfor deres faktiske strømforbruk som i dagens ordning. Da vil et unormalt høyt strømforbruk «straffe seg», og husholdningene vil stimuleres til å begrense sitt eget forbruk, sier Strømsheim-Aamodt.

En husholdning vil havne i en gruppe med liknende boliger ut fra kriteriene:

  1. Boligtype (hus, rekkehus, leilighet etc.)
  2. Boligens alder
  3. Boligstørrelse
  4. Hvorvidt boligen varmes opp av fjernvarme, nærvarme eller strøm/andre kilder
  5. Klimasone
- En bedre løsning enn dagens ordning

For hver gruppe med boliger beregnes et forhåndsbestemt strømforbruk i perioden (målt i kWh), basert på gjennomsnittlig historisk strømforbruk i gruppen og årstiden man går inn i.

- NHO Elektro mener dette er en bedre løsning enn dagens strømstøtte-ordning. Den beskytter folk mot uhåndterlige strømregninger, samtidig som den stimulerer til energieffektivisering og lokal energiproduksjon. Det er avgjørende i det grønne skiftet, forteller Strømsheim-Aamodt i NHO Elektro.

Under vårt arrangement på Arendalsuka 14. august skal vi debattere forslaget til strømstøttemodell. Hvis du ikke er i Arendal kan du se debatten via stream. Lenke til streaming vil bli publisert på denne oversikten over våre arrangemenetr på Arendalsuka.

  • Andreas Strømsheim-Aamodt
  • Fagsjef næringspolitikk