Energidepartementet har lagt frem et forslag om en ny delingsordning for fornybar kraft i næringsområder. Forslaget åpner for at overskuddsproduksjon av fornybar strøm fra anlegg på opptil 5 MW kan deles mellom virksomheter i et sammenhengende næringsområde. Forslaget vil vesentlig bedre lønnsomheten for investeringer i solcelleanlegg, og planen er at ordningen skal tre i kraft fra 1. juli 2025.
Forslaget er en utvidelse av dagens ordning, som kun tillater deling innenfor samme eiendom og begrenser produksjonskapasiteten til 1 MW. NHO Elektro, som lenge har arbeidet for å få på plass en delingsordning for næringsområder, stiller seg positiv til forslaget.
Til tross for de positive sidene, peker NHO Elektro også på begrensninger i forslaget. Forslaget åpner ikke for deling mellom flere solkraftprodusenter i samme område, noe som gjør det vanskelig å etablere lokale energisamfunn med full frihet til å dele kraft og energilagring. Begrensningene skyldes tekniske utfordringer i Elhub, men NHO Elektro har forventninger om videre utvikling.
- Vi forstår de tekniske begrensningene, men forventer at det settes i gang arbeid for å løse dette. Dette er en god start, men vi må sikte høyere for fremtiden, sier Strandskog.
NHO Elektro anser forslaget som en viktig del av overgangen til et mer bærekraftig kraftsystem. Solkraftens rolle i næringsområder kan få et betydelig oppsving, og den nye ordningen har potensial til å gi et vesentlig bidra til Stortingets mål om 8 TWh solkraft innen 2030.
Forslaget er på høring frem til 31. januar 2025, og NHO Elektro vil fortsette sitt arbeid med å sikre at ordningen blir så attraktiv som mulig for næringslivet.