Slukkingen av 2G-nettet utsettes i 2 år
Usikkerhet om konsekvensene av å slukke 2G-nettet gjør at levetiden forlenges med 2 år. - En total risikovurdering må på plass, mener NHO Elektro.
Usikkerhet om konsekvensene av å slukke 2G-nettet gjør at levetiden forlenges med 2 år. - En total risikovurdering må på plass, mener NHO Elektro.
2G-nettet skulle opprinnelig stenges i løpet av 2025, men nå har Telenor varslet at de vil forlenge levetiden til ut 2027. Årsaken er at det fortsatt er stor usikkerhet til hvilke konsekvenser en slukking vil få.
Hør Elektropodden episode 117 - Slukking av 2G nettet.
- Det er nå viktig at myndighetene så raskt som mulig kartlegger bruken av 2G-teknologi i Norge, og skaffer seg en oversikt, sier Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, teknisk direktør i NHO Elektro.
Anslag fra Norsk kommunalteknisk forening er at det kan dreie seg om så mye som 120 000 trygghetsalarmer, 35 000 heiser, et høyt antall vann- og avløpsstasjoner og atagelig opp mot 400 000 biler som er knyttet opp til 2G-nettet.
Hanstad understreker at det er viktig at denne utsettelsen ikke blir en hvilepute, slik at man forsinker overgangen til sikrere og bedre mobilteknologi.
- 2G-teknologien ble lansert for over tretti år siden, og er definitivt moden for utskifting. 5G-teknologi vil gi store fordeler med tanke på sikkerhet og hastighet i mobilnettet, dette vil være viktig for å ivareta nye sikkerhetsutfordringer, samt å rulle ut ny teknologi, sier Hanstad.
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung oppfordrer berørte brukere til å benytte tiden godt for å gjøre nødvendige utskiftninger og tilpasninger innen utgangen av 2027.
– At 2G-nettene skal slukkes, har vært varslet lenge. Men vi har fått mange innspill med bekymringer for konsekvensene av en eventuell slukking i løpet av 2025. Dette har jeg tatt på alvor. At vi er sikre på at for eksempel trygghetsalarmer, heisalarmer og andre viktige anvendelser fungerer, har vært viktig for meg, sier Tung i en pressemelding.