Solcellespesialisten er et kreativt utspring av smart bruk av IT, data, maskinlæring og etter hvert kunstig intelligens mer bredt. De leverer og installerer solcelleanlegg til næringsbygg, eneboliger og hytter. Virksomheten har i flere år utviklet avanserte digitale tjenester som utnytter store mengder data og kunstig intelligens. Per i dag er det mye pilotering, men også løsninger i drift som benytter kunstig intelligens til kostnadseffektivisering og kvalitetsforbedring. De har tre områder i dag med konkrete gevinster; droner med datasyn for å overvåke solcelleanlegg som er i drift, automatisering av arbeidsoppgaver og bedre samspill med kraftnettet når lokalt overskudd av solkraftproduksjon skal mates inn i kraftsystemet.
Virksomheten har i flere år benyttet droner med termokamera for å overvåke solcelleanlegg. Gjennom bildesyn og med kunstig intelligens gjøres automatiserte bildeanalyser og avviksoppfølging ved å avdekke unormal varme i solcellepaneler, som kan være indikasjoner på skadede komponenter, bl.a. etter lynnedslag.
Ved å bruke generativ kunstig intelligens har Solcellespesialisten utviklet en løsning som automatiserer nettmeldinger til nettvirksomhetene når ny produksjon skal inn i kraftsystemet. Solcellespesialisten sparer om lag ett årsverk med den installasjonsaktiviteten de har i dag. Samtidig reduserer de omfanget av repetitive arbeidsoppgaver for sine ingeniører.
Solcellespesialisten optimaliserer energiproduksjonen fra sine kunders anlegg inn i kraftsystemet. Slik hjelper de nettvirksomhetene med å fase inn ny fornybar kraft på en kostnadseffektiv måte. Løsningen predikerer produksjon og etterspørsel, samt nettets kapasiteter, og tilpasser produksjonen til forutsetningene på det enkelte sted. Slik bidrar Solcellespesialisten til økt nettutnyttelse og økt effektivitet i hele kraftsystemet.
Solcellespesialisten har også utviklet sitt eget ERP-program , et virksomhet- og ressursplanleggingssystem, som samler store mengder data om deres installasjoner og legger grunnlaget for virksomhetens implementering av kunstig intelligens. Infrastrukturen har lagt til rette for datavektorer gjennom hele prosessen slik at kunstig intelligens kan optimalisere ressursbruken, planlegging og produktutvelgelse. Ifølge Solcellespesialisten antas det at kunstig intelligens kan bidra til en effektivisering på dette området som kan øke produksjonen med 10-30 prosent, uten ekstra ressursbruk. Samt at systemet teoretisk sett kunne bidratt til 50-140 millioner kroner i økt omsetning for Solcellespesialisten i 2023 på dagens ressurser, med en antatt økt fortjeneste. Ifølge Solcellespesialisten er mulighetene store og blir kontinuerlig utforsket videre.