- Til elektrisk tjeneste!

Publisert

Til tjeneste: Jon Benjamin Jong Moon Håvie jobber med å sikre og vedlikeholde Forsvarets kommunikasjon- og IKT-systemer. Foto: Forsvaret/privat

Som dataelektroniker i Cyberforsvaret bidrar Jon Benjamin til å bygge et trygt og godt forsvar av Norge. – Veldig meningsfylt å jobbe for noe som er større enn seg selv, sier 22-åringen.

Norges sikkerhetssituasjon er mer spent enn på lang, lang tid. Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, betød det en helt ny sikkerhetspolitisk hverdag for Norge og Europa for øvrig. 

I mars deltok over 20.000 soldater fra 13 allierte land i en NATO-øvelse på nord-norsk jord. Under navnet Nordic Response 2024 trente allierte styrker sammen på å forsvare Norden. 

Blant soldatene var den 22 år gamle dataelektronikeren Jon Benjamin Jong Moon Håvie. Han har valgt å bruke interessen for elektrofag til å gjøre karriere i Forsvaret. Nå jobber han i Bardufoss som CIS-lagfører i Cyberforsvaret. Det betyr at han er systemadministrator for flere forsvarssystemer i sin avdeling. 

- Det handler om å drifte, vedlikeholde og sikre systemer og plattformer. På NATO-øvelsen handlet det om å sørge for at kommunikasjonen fungerer, slik at de som er ute på øvelse kan kommunisere med ledelse hjemme, forteller Håvie om sin rolle. 

- Utrolig givende 

Cyberforsvarets oppgave er å etablere, drifte og beskytte Forsvarets IKT-systemer og kommunikasjonsinfrastruktur. Selv om Håvie sin jobb er å administrere en rekke systemer, består mye av hverdagen av praktisk arbeid. Alt fra å skjøte fiber og trekke kabler, til vedlikehold og reparasjon av aggregater og radioenheter kan stå på menyen. 

Håvie forteller at tanken på at jobben han gjør er med på å trygge Norges befolkning er en stor motivasjonsfaktor.

- For meg så handler det om at det vi gjør er for noe som er større enn oss selv. Å få lov til å bidra til noe som hjelper å bygge Norges sikkerhet er utrolig givende, forteller 22-åringen. 

Han forteller også om en arbeidshverdag fylt av spenning, variasjon og stadig nye utfordringer.  

- Det er utrolig mye spennende man får være med på. Alt fra å fly helikopter ut for å gjøre en jobb som noen har bestilt, til å kjøre snøscooter opp på fjelltopper for å vedlikeholde radiolinjestasjoner. 

«Alle» tilbys fast jobb 

Håvie, som kommer fra Moss i Østfold, tok dataelektronikk på videregående, før han ble fristet av å legge læretiden til Forsvaret. Den kombineres med førstegangstjeneste, slik at han i løpet av 2,5 år både hadde fullført verneplikten og hadde et fagbrev å slå i bordet med. 

Årlig tar Forsvaret inn opp mot 500 lærlinger innen alle yrkesfag. Anne Otneim er lærlingeansvarlig i Cyberforsvaret, og forteller at jobbmulighetene i Forsvaret er spesielt gode etter endt læretid. 

- Blant de som gjør en god jobb i lærlingetiden tilbys så å si alle en fast jobb i etterkant. Det er helt unikt. I tillegg er det gode muligheter for å ta videreutdanning, forteller Otneim. 

Det siste har Håvie benyttet seg av, som i november 2023 ble uteksaminert fra befalsskolen.  

Parallelt med læretid og videreutdanning i Forsvaret, har den nevnte sikkerhetssituasjonen stadig strammet seg til rundt ham og oss i Norge. 

Det gir bare mer inspirasjon til å fortsette å gjøre den jobben han gjør. 

- Etter det «vendepunktet» som invasjonen i Ukraina faktisk var, så har det bare blitt mer viktig og givende å være med på dette. Jeg føler meg privilegert som får lov til å være med på å fortsette å bygge forsvaret av Norge, avslutter han.

Les om Thea Sætre Bergset som gjorde helomvending og satset på en karriere som elektriker.

Les også: Malin Bø - et yrke jeg 100 prosent kan anbefale