– Nå blir det kamp om hver megawatt!

Publisert

– Kraftbransjen står nå foran en svært dramatisk endring både her i Norge og i Europa. De som ikke skaffer seg innsikt og kunnskap om hva som venter, vil garantert gå på en stjernesmell, sier Anders Lie Brenna i Energiwatch. Brenna er en av mange aktuelle foredragsholdere du kan høre under NHO Elektros årskonferanse 5. november.

Få med deg Anders Lie Brennas analyse av markedet på NHO Elektros årskonferanse 5. november.

– Vi går fra en verden hvor alle har tatt strømmen for gitt, til at man skal forstå at strømprisen varierer og hvorfor den gjør det. Da snakker vi om automatisering så langt det lar seg gjøre, og at det må være kostnadseffektivt. Den endringen må elektroaktørene ta for å kunne være levedyktige, sier Anders Lie Brenna, redaktør i Energiwatch.

Han spår store endringer i de kommende årene, høyt konfliktnivå og ekstrem konkurranse om kompetanse. Alt dette kan du få et innblikk i på NHO Elektros årskonferanse den 5. november.

Må henge med

Anders Lie Brenna har fulgt energibransjen tett som journalist og redaktør i mange år. Da vi ber ham om å tegne et bilde av framtiden for elektrobransjen, henter han kunnskap raskt opp av hatten.

– Ja, nå er det viktigere enn noen gang å henge med, fordi dette kommer til å avgjøre både investeringer og driftskostnader for dine kunder, sier Brenna.

Hen mener elektroaktører som jobber mot næringslivet eller privatmarkedet må ha en kompetanse til å forstå alle truslene, men også hvilke muligheter den nye tiden gir.

Store endringer de neste årene

– Jeg tror de færreste er klar over hvor store endringer som venter, når vi nå går fra en verden hvor alle har tatt strømmen for gitt, til at det blir en kamp om hver megawatt produsert energi. Når alt skal forandres kommer det til å skape masse frustrasjon, sinne og frykt.

– At vi skal gjennomføre et grønt skifte, er de fleste innforstått med. Men det er mye vanskeligere enn folk tror, og det får mye større konsekvenser, både på kort og lang sikt, sier han.

– Derfor må man forstå hva man skal sette seg inn i, hvilke deler man skal jobbe med og hva man skal tilby kundene når de spør. For man kommer garantert til å bli spurt om råd mye mer enn før! Da er det essensielt at man ikke råder næringslivskunder til å ta store investeringer som viser seg bare er tull, eller at de ikke investerte der de burde ha gjort det, slår Brenna fast.

Det er ikke nok strøm til alle

Et skrekkscenario som allerede er i ferd med å bli virkelighet, er at vi ikke har nok effekt på de kaldeste vinterdagene og at det ikke er nok strøm til alle.

– Jeg pleier å si at man i eiendomsmarkedet går fra «location, location, location», til «strøm, strøm, strøm». Vi har i dag over 100 næringsparker som ikke har tilgang på nok strøm til sine kunder. Som har fått beskjed om at de ikke kan koble på. Og dette blir ikke bedre. Dette blir verre fremover. Det kan i verste fall bli så ille at en bedrift investerer i et flott, nytt bygg, og plutselig få beskjed om at dere får ikke lov å kople på dette bygget før om flere år. Det er da det vil bli avgjørende å ha smarte løsninger av energisystemene, at man har en back-up løsning og kan være fleksibel, kan bygget tåle å være koplet av en time eller to om det blir full krise, for de har investert i løsninger for det.

– Det er i dette skjæringspunktet kampen om de store oppdragene vil stå i årene framover. Det er der bransjen må tilegne seg kompetanse og tilby riktige løsninger, slik at kundene skal slippe å måtte stå 5, 10 eller 15 år i kø for å få strøm. Da har du et godt salgsargument!

Et viktig innblikk i framtiden

Dette er noen av temaene Lie Brenna vil komme inn på under NHO Elektros Årskonferanse i Oslo 5. november, hvor overskriften nettopp er grønn omstilling i en urolig tid. Med uforutsigbare markedsvilkår og rammebetingelser, er det viktigere enn noen gang å finne veien fremover for den grønne omstillingen. På NHO Elektros årskonferanse vil du få belyst mulighetene og utfordringene som preger bransjen.

Hele programmet finner du her. Under konferansen vil også Årets solkommune bli kåret.

– Jeg er ikke i tvil om at kunnskap om mekanismene i kraftmarkedet og mulighetene markedet gir, blir de største konkurransefortrinnene for elektrobedriftene i årene framover. I dag er det mange som mener mye, og mange kan forklare hvorfor strømprisen er høy. Men få kan forklare hvorfor strømprisen er negativ. Og ingen vet hvordan strømprisene vil utvikle seg.

Et stadig høyere konfliktnivå, er et annet tema som vil bli løftet fram under årskonferansen. Også på dette området, har vi bare sett starten, mener Energiwatch-redaktøren.

– Skal du få et innblikk i hva som venter, og ikke minst begynne å rigge bedriften for framtiden, er det en god start å ta del i NHO Elektros årskonferanse, sier Anders Lie Brenna, redaktør i Energiwatch.

Her kan du melde deg på for å høre hele analysen til Brenna.