Arbeidstilsynet øker gebyrene

Publisert

Nå blir det dyrere å bryte arbeidsmiljøloven. Arbeidstilsynet kan nå ilegge bedriftene gebyrer på over seks millioner kroner.

Første juli ble satsene for hvor store gebyrer Arbeidstilsynet kan gi økt fra omlag 1,9 millioner kroner til rundt 6,3 millioner kroner (fra 15 til 50 G). 

- Regjeringen vil med dette gi bedrifter som på en eller annen måte bryter loven og setter arbeidstakere og andre i fare, bøter som svir, sier Eirik Remo, fagsjef for HMS i NHO Elektro.  

De fleste sakene er knyttet til arbeid på tak og manglende eller utilstrekkelig sikring ved arbeid i høyden. I tillegg har det vært manglende HMS-dokumentasjon. Overtredelsesgebyrene har vært høye og rapportene fra Arbeidstilsynet er godt gjennomarbeidet.

Han har et klart råd til bedriftene: 

- Følg HMS-reglene. Det verste som kan skje er en arbeidsulykke. Vi må ta vare på folka våre. 

Størrelsen på gebyret vil være basert på hvor alvorlig hendelsen er og hva man antar at bedriften har "spart" på å ikke følge lover og forskrifter. Har det skjedd en ulykke eller at det er lærlinger involvert blir dette ilagt stor vekt. 

Regjeringens mål er å slå hardere ned på arbeidslivskriminalitet.  

Gode HMS-råd: 
  • Følg HMS-regelverket 
  • Bruk internkontrollsystemet aktiv i bedriften. Vurder bruk av digitale HMS-systemer som gjør det enklere å følge opp på dokumentasjon, risikovurderinger, og kontroller i sanntid. Digitale løsninger kan også gi varslinger om kommende frister for inspeksjon og oppdatering av dokumentasjon. 
  • Gjennomfør og etterlev HMS-handlingsplaner  
  • Foreta risikovurderinger i forhold til det arbeidet som skal utføres sammen med de som skal gjøre jobben. 
  • Ta med verneombud i dine vurderinger. 
  • Bruk riktig verneutstyr slik at alvorlig hendelser ikke skjer. 
  • Følg opp prosjektet med tanke på HMS – gjennomfør gjerne jevnlig stikkprøver at alt er i orden. 

- Ved å være proaktiv vil bedriften kunne forebygge hendelser, sier Eirik Remo.