Konflikter i prosjektmarkedet: - Bransjen har en stor utfordring

Publisert

Tore Bakke fra Bravida og Knut Gaaserud fra Caverion gjester den nyeste episoden av Elektropodden for å diskutere utfordringene med høyt konfliktnivå i prosjektmarkedet med programleder Arne Sørsdahl i NHO Elektro.

- Det var ikke noen morsom beslutning å ta, men jeg tror den var riktig for oss.

Det sier administrerende direktør i Caverion, Knut Gaaserud, i den ferskeste episoden av Elektropodden. Han sikter til nyheten som ble kjent på sensommeren: Caverion trekker seg ut av markedet for de store og komplekse byggeprosjektene, blant annet på grunn av høyt i konfliktnivå i den type prosjekter.

Sammen med Tore Bakke fra Bravida gjester Knut Gaaserud også NHO Elektros årskonferansen 5. november. Der skal de dykke dypere inn i hva man kan gjøre for å redusere konfliktnivået og øke lønnsomheten i prosjektmarkedet.

Les mer om programmet og meld deg på årskonferanser her!

Konflikter mellom hovedentreprenør og underentreprenør er en kjent problemstilling i bransjen. Arne Sørsdahl, advokat i NHO Elektro, sier at medlemmer ofte peker på avvik fra de standardiserte NS-bestemmelsene som en årsak til konflikt.

- Avvikene går merkelig nok i én retning, og det er i byggherren eller hovedentreprenørens favør, og den som sitter igjen til slutt er underentreprenøren som får en betydelig høyere risiko enn de ellers ville hatt, sier Sørsdahl i podcasten.

Hør hele episoden om konflikter i prosjektmarkedet her!

Bekymret for utviklingen

I Elektropodden-episoden påpeker Gaaserud er opptatt av å adresse problemstillingen på et overordnet nivå. Dette er en utfordring for næringen og ikke bare enkeltselskaper.

Han har sett folk brenne seg ut og forlate bransjen når konfliktnivået blir for høyt i prosjektene.

- Da begynner de ikke i ny jobb hos Bravida eller GK, de går ut av bransjen. For byggebransjen i sin helhet så betyr disse vanskelige kontraktene og prosjektene at vi mister folk ut av bransjen, og det er vi ikke tjent med.

- Bransjen har en stor utfordring, det er ikke noe å lure på, sier Gaaserud i podcasten.

En mer selektiv tilnærming

Bravida har ikke tatt samme strategiske veivalg som Caverion med å trekke seg ut av de største prosjektene, men har tydelige føringer for hvilke prosjekter de går inn i og ikke.

Det forteller administrerende direktør, Tore Bakke, i podcasten.

- Vi ser på byggetiden på prosjektene og hvem vi samhandler med av både firmaer, byggherrer og hvilke personer som er med. Da vil vi dyrke gode prosjektmiljøer som faktisk har det gøy på jobb, forklarer Bakke.

- Det bygges så utrolig mange spennende ting, og det skal vi fortsette å være med på, men vi gjør litt som Caverion: øker serviceandelen vår og er mer selektive på prosjekt.

Tema på årskonferansen

Arne Sørsdahl er klar på at temaet i podcasten også angår elektrobedrifter av langt mindre størrelse enn Caverion og Bravida. Han oppfordrer medlemmer til å ta kontakt med NHO Elektro for juridisk bistand i forbindelse med kontraktskriving.

- Vi kan bidra med å se gjennom kontrakter som skal signeres før de inngår avtale for å se etter risiko som bedriftene kanskje ikke ser så godt selv, sier han i podcasten.

5. november arrangerer NHO Elektro sin årskonferanse. Konflikter i prosjektmarkedet blir tema også der, blant annet med Gaaserud og Bakke i panelet.

Angår mange

Marius Saasen Strand, kommunikasjonsdirektrør i NHO Elektro og ansvarlig for årskonferansen, understreker viktigheten av å diskutere temaet for å finne de beste løsningene for medlemsbedriftene.

- Dette er, som Arne sier i podcasten, et tema som berører mange av medlemmene våre – også de som ikke er så store i størrelsen. Vi må løfte det opp og diskutere hvilke løsninger som er de beste for å redusere konfliktnivået og for å unngå at konflikter ender i dyre og ressurskrevende runder i retten, sier han.

Les mer om programmet og meld deg på NHO Elektros årskonferanse her!