- Med dette budsjettforslaget viser Arbeiderpartiet i regjering at de ikke tar på alvor partiets egen kraftplan, sier Tore Strandskog, direktør for næringspolitikk i NHO Elektro.
Knappe fire uker etter at Arbeiderpartiet legger frem ambisjoner om en formidabel satsing på energieffektivisering og lokal kraftproduksjon, legger regjeringen frem et budsjett der bevilgningene til de samme formålene kuttes med mer enn 40 prosent.
Ifølge et utkast til partiprogram vil Arbeiderpartiet gjennomføre en omfattende kraftplan, som bl.a. innebærer å frigjøre 20 TWh kraft innen 2030 gjennom energieffektivisering og lokal energiproduksjon. Det er kraft landet trenger for å gjennomføre klimatiltak og legge til rette for ny verdiskaping, samtidig som vi opprettholder kraftbalansen.
- Nå hever de ambisjonen, men samtidig tråkker de på bremsen og bevilger mindre til energieffektivisering, sier Strandskog.
I Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025 bevilger de 887 millioner kroner til energitiltak i bygg, Det er en lavere sum enn i 2024. 587 millioner kroner øremerkes gjennom Enova, mens 300 millioner fordeles via Husbankens tilskuddsordning.
Resultatet etter budsjettforhandlinger var at det i 2024-budsjettet ble det satt av en pott på 880 millioner kroner til de samme Enova-tiltakene, i tillegg til samme sum på 300 millioner kroner til Husbanken. Og det kom ytterligere 300 millioner i revidert budsjett i juni 2024.
- Nok en gang må vi sette vår lit til at regjeringens budsjettpartnere og den øvrige opposisjonen klarer å flytte regjeringen i riktig retning i de kommende budsjettforhandlingene, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i NHO Elektro.
Torsdag 10. oktober inviterer NHO Elektro til frokostmøte der de mest skarpskodde energipolitikerne på Stortinget møtes for å diskutere hvordan få fart på markedet for energieffektivisering og lokal energiproduksjon.
Her har vi laget en oppsummering av andre saker i Statsbudsjettet som har betydning for NHO Elektros medlemsbedrifter (listen er ikke utfyllende):
Enova:
- I budsjettforslaget for 2025 er den samlede bevilgningen til Enova og Klima- og energifondet satt til 6,781 milliarder kroner. Dette er en nedgang fra 2024, da budsjettet var på 7,481 milliarder kroner.
Strømstøtte til husholdningene i hele 2025:
- Neste år skal staten ta 90 prosent av strømprisen på over 75 øre pr. kilowattime. Det er opp fra 73 øre i år (justert med prisstigningen). Regjeringen tror at strømprisene vil holde seg lavere neste år enn tilfellet har vært de siste årene.
Skatt på solstrøm:
- Overskuddsstrøm fra boliger og fritidsboliger vil være skattefri inntil en beløpsgrense på 15 000 kroner. For inntekter over denne grensen foreslås et sjablongfradrag på 15 prosent, slik at kun 85 prosent av inntektene over 15 000 kroner blir skattepliktige.
- Det understrekes også at inntekter fra større anlegg eller anlegg tilknyttet næringsvirksomhet fortsatt vil være skattepliktige, og det vil innføres rapporteringskrav for kraftleverandører.
Kompetanse:
- Det etableres et eget bransjeprogram for solkraft som formelt vil starte opp i år, men første tildeling av midler skjer i 2025.
- Bransjeprogrammet for informasjonssikkerhet, KI og IKT fortsetter også i 2025.
- Lærlingetilskuddet øker ikke i 2025 (i 2024 er det på 175.882 kroner per lærling).
- Regjeringen foreslår å videreføre tilskuddet med totalt 479 millioner kroner for å kvalifisere og formidle flere til læreplasser i fag- og yrkesopplæringen.
Kraftfull satsing på eiendom, bygg og anlegg for Forsvaret:
- Forsvaret skal bruke betydelige midler på nye bygg i 2025. Regjeringen foreslår å øke bevilgningene med 2,3 milliarder kroner til eiendom, bygg og anlegg i forsvarssektoren. Av dette er 1 milliard satt av til vedlikehold og oppgradering, mens omtrent 600 millioner kroner vil bli investert i nye prosjekter på militærbaser som Evenes, Haakonsvern, Ørland og Værnes.
Arbeidsliv:
- 11,6 milliarder kroner til arbeidsmarkedstiltak.
- Styrker Arbeidstilsynet med 18 millioner og øker støtten til Fair Play Bygg Norge.
Samferdsel:
- Regjeringen foreslår å bevilge 10,8 milliarder kroner til drift og vedlikehold av riksvegnettet i 2025.
- Bevilgningene til vedlikehold og fornying av jernbanen er på 32,6 milliarder kroner.
- Styrker Enova sitt arbeid med tungtransport med 1,2 milliarder kroner og vil legge til rette for bedre ladeinfrastruktur.
Digitalisering, bredbånd og ekomsikkerhet:
- Regjeringen foreslår å bevilge 415,6 millioner kroner til å støtte utbygging av bredbånd.
- I budsjettforslaget ligger det også forslag om å bevilge 195 millioner kroner til tiltak for å styrke telesikkerhet og beredskap. Dette inkluderer blant annet:
- Forsterket ekom: Tiltak for å forbedre mobildekning og øke robustheten i infrastrukturen i sårbare regioner. Dette innebærer utbygging av ekomnett med tre døgns reservestrøm og forbedret overføring i utsatte kommuner. Målet er å sikre mobilkommunikasjon ved langvarige strømbrudd.
- Nødvarsel-systemet: Drift og videreutvikling av mobilbasert varslingssystem for befolkningen ved kriser.
Les også: På rett vei for å gjennomføre digitaliseringsstrategien