Ifølge tall fra NHO er det per i dag 514 lærlinger fordelt på 105 elektrobedrifter i Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard.
Lærlingene er gullet
I Tromsø er det JM Hansen og Bravida som har flest lærlinger med 16 personer i hver bedrift, og personalutvikler Vidar Figenschow i JM Hansen mener at lærlinger er den beste måten å rekruttere nye ansatte på:
- Å ta inn lærlinger er den beste måten vi som bedrift kan sikre og dyrke fremtidige ansatte på. Vi har vært lærebedrift i mange år, og er stolte av å ha dette som en del av vår strategi.
Elektrobedriften Nor-El i Tromsø har 33 ansatte hvorav seks er lærlinger, og daglig leder Marius Amundsen mener at inntak av lærlinger er bra for både bedriften og samfunnet:
- Lærlingeprogrammet gir unge mennesker fra ulike bakgrunner en mulighet til å komme inn i arbeidslivet. Det bringer også nye ideer og impulser inn i bedriften, noe vi trenger for å kunne utvikle oss som virksomhet. Og viktigst av alt; utdanning av lærlinger bidrar til å dekke samfunnets behov for kvalifisert arbeidskraft.
Viktig for det grønne skiftet
Regionsjef i NHO Elektro Nord, Trond-Morten Røst holder kontakten med alle medlemsbedriftene i nord, og han er glad for at så mange påtar seg ansvaret for utvikling av ny kompetanse for fremtiden:
- Vår bransje har bestandig jobbet for å modernisere Norge. I takt med utbygging av vannkraften, er det norske samfunnet bygget med basis i elektrisiteten og elektriske installasjoner. Bransjen vår sitter på sentral kompetanse og løsninger for et grønt og bærekraftig samfunn, og et godt tilsig av lærlinger er absolutt nødvendig for å kunne ta fatt på fremtidens hovedutfordring: Det grønne skiftet.