Hva skjer med elsikkerheten i Norge?

Publisert

Går strømmen slutter samfunnet å virke. Så viktig er elsikkerhet blitt for vår beredskap. Dette blir et viktig tema på NHO Elektros årskonferanse 5. november.

På årskonferansen skal vi blant annet snakke mer om organisering av elsikkerhetsarbeidet og beredskap på området.

Meld deg på NHO Elektros årskonferanse 5. november.

- Hva skjer hvis strømmen blir borte? Bortfall av strøm er en viktig del av elsikkerheten, og vi må fokusere mer på dette fremover, sier Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, teknisk direktør i NHO Elektro.

Etter at stortingsmeldingen Samfunnssikkerhet i en usikker verden ble lansert for tre år siden, og utredningen av elsikkerhetsarbeidet var ferdig, har det skjedd lite fra myndighetene. Viktigheten av elsikkerhetsområdet og tilgang til strøm i alle situasjoner ble ytterligere understreket av Totalberedskapskommisjonen.

- Elsikkerhetsarbeidet i Norge må koordineres bedre og legges sentralt i ett direktorat, slik at vi får en effektiv og helhetlig forvaltning på området. Utviklingen i elektrobransjen skjer raskt og forvaltningen må ha rammer for å effektivt kunne fange opp og håndtere endringer. Avhengigheten av strømtilførsel er større enn noen gang tidligere hos vanlige forbrukere, industri og forsvar. En stabil strømtilførsel og tilgang til internett må også kunne opprettholdes under krise og krig, sier Jon-Steinar Sjøvik Hanstad, teknisk direktør i NHO Elektro.

Med oss for å diskutere hvordan dette viktige samfunnsområdet best kan forvaltes har vi også fått med oss professor Tormod Heier ved Forsvarets høgskole. Han vil snakke om trusselen mot vår elektrifiserte og digitale infrastruktur med bakgrunn i Russlands krig i Ukraina.

Seksjonssjef Jon Erik Holst i DSB og Tor Bringsverd fra Nkom deltar også i denne delen av programmet, i tillegg til Jon-Steinar Sjøvik Hanstad i NHO Elektro.

Les mer om årets konferanse.