Sluttkontroll: Solcelleinstallasjoner under lupen

Elektropodden: Vi har fått med oss Glenn Nordsletten fra Elma Instrument for å snakke om sluttkontroll og dokumentasjon av solcelleinstallasjoner, samt NEK 446 og kravene til testing.
Elektropodden: Vi har fått med oss Glenn Nordsletten fra Elma Instrument for å snakke om sluttkontroll og dokumentasjon av solcelleinstallasjoner, samt NEK 446 og kravene til testing.
Hør hele episoden: Sluttkontroll av solcelleinstallasjoner med Glenn Nordsletten fra Elma Instruments
I denne episoden av Elektropodden snakker vi om sluttkontroll og dokumentasjon ved solcelleinstallasjoner. Ekspertene diskuterer regelverket NEK 446, som gjelder for likestrømsanlegg, samt kravene til testing.
Solcelleanlegg kontrolleres i kategori 1 (grunnleggende tester) eller kategori 2 (mer komplekse anlegg som krever avanserte målinger).
- Grensen mellom enkelt og komplekst anlegg er fortsatt litt uklar, sier Glenn Nordsletten fra Elma Instruments.
Værforhold påvirker målingene, og testing bør utføres under gode solforhold for best resultat. Feil måleutstyr kan gi usikre målinger og utgjøre en sikkerhetsrisiko.
- Å måle 550 volt likestrøm er ikke som å måle i et vanlig vekselstrømsanlegg, forklarer fagsjef Erik Helgedagsrud fra NHO Elektro.
Feilmontering av DC-plugger og inkompatible koblinger kan føre til varmegang og brann.
- Solcellepaneler produserer strøm kontinuerlig, derfor må sikkerhet ved arbeid på DC-anlegg tas på alvor," påpeker Nordsletten.
Dokumentasjon er avgjørende både for forskriftskrav og fremtidig vedlikehold.
- Målingene skal ikke bare utføres, men også forstås, understreker Nordsletten.
Bransjen oppfordres til å satse på kompetanseheving.
- Det er ikke flaut å innrømme at man trenger mer kunnskap, sier fagsjef Jo Søbstad Skjævesland fra NHO Elektro.
Til slutt diskuteres dobbeltsidige solcellepaneler, som krever nye målemetoder.
- Instrumentene følger utviklingen, og med rett opplæring kan bransjen håndtere den teknologiske utviklingen på en trygg måte, konkluderer Nordsletten.