Systemlandskapet er i konstant endring. Mange produsenter er svært gode på kontinuerlig testing, videreutvikling og forbedring av cybersikkerhet i egne systemer. Men arbeidet deres er bortkastet dersom systemene som allerede er installert, ikke oppdateres jevnlig. Det stilles ingen krav, og ingen myndigheter har fått ansvar for å sjekke resultatene etter systemintegrasjonen.
Verken Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) eller Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) har fått noe mandat av Kommunal- og distriktsdepartementet og trenger i så fall å bygge opp kompetanse til å etterleve dette.
Nkom forholder seg til EUs radioutstyrsdirektiv (RED, 2014/53/EU). Den stiller krav til cybersikkerhet i utstyr som omsettes fra og med 1. august 2024.
RED-direktivet tar ikke hensyn til utstyr plassert i en installasjon.
En annen regulering som gjelder dette feltet er Cyber-Resiliency Act (CRA), en foreslått EU-regulering som har som mål å styrke cybersikkerheten for produkter med digitale elementer. CRA krever at produsenter av produkter med digitale komponenter imøtekommer essensielle cybersikkerhetskrav. Dette inkluderer prosesser for håndtering av sårbarheter gjennom hele produktets livssyklus. Produsenter må ifølge denne foreslåtte reguleringen sørge for at systemene deres – både maskinvare og programvare, IoT-enheter inkludert – oppdateres regelmessig for å takle identifiserte sårbarheter og sikre kontinuerlig cybersikkerhet.
CRA stiller dog ingen krav til byggeiere når det gjelder oppdatering av drifts- og sikkerhetssystemer. Reguleringen nevner ikke byggeiere spesifikt, men bare understreker at det er viktig for alle som bruker produkter med digitale komponenter å sørge for at systemene deres holdes oppdatert for å opprettholde sikkerheten.