Lysbilde
1 av 25 1
Lysbilde
2 av 25 2
Lysbilde
3 av 25 3
Lysbilde
4 av 25 4
Lysbilde
5 av 25 5
Lysbilde
6 av 25 6
Lysbilde
7 av 25 7
Lysbilde
8 av 25 8
Lysbilde
9 av 25 9
Lysbilde
10 av 25 10
Lysbilde
11 av 25 11
Lysbilde
12 av 25 12
Lysbilde
13 av 25 13
Lysbilde
14 av 25 14
Lysbilde
15 av 25 15
Lysbilde
16 av 25 16
Lysbilde
17 av 25 17
Lysbilde
18 av 25 18
Lysbilde
19 av 25 19
Lysbilde
20 av 25 20
Lysbilde
21 av 25 21
Lysbilde
22 av 25 22
Lysbilde
23 av 25 23
Lysbilde
24 av 25 24
Lysbilde
25 av 25 25


«The smarter E Europe» er energiindustriens største utstillingsvindu i Europa og ble arrangert 14. – 16. Juni i München. Teknisk avdeling i NHO Elektro tok turen for å sjekke ut de nye teknologitrendene.

4 ulike messer med totalt 85 000 deltakere og 2400 utstillere. • Intersolar Europe – Verdens ledende utstilling for solindustrien • ees Europe – Europas største om mest internasjonale utstilling for batterer og lagringssystemer • Power2Drive Europe – Den internasjonale utstillingen for ladeinfrastruktur og elektromobilitet • EM-Power Europe – Den internasjonal utstillingen for energistyring og integrerte energisystemer.

Solar Power Europe var til stedet med sin rapport. Rapporten viste at sol er større enn noen gang, og at 2022 var nok et rekordår for bransjen. I 2022 passerte verden 1 TW installert sol.

Utstillingen fylte 16 store haller med utstillere. Teknisk avdeling tok turen to av dagene og planen var å komme seg gjennom alt. «Det er veldig lærerikt og gøy å være her sammen med Jon Steinar og Marie. Jeg trudde ikke messa var så stor», sier Erlend som var på messen for første gang. «Jeg er særlig imponert over Jon Steinar som virkelig kunne stoppet på hver eneste stand om han hadde tiden til det.»

Det var en rekke hybridløsninger på messen. Blant annet varmtvannsbereder med kombinert ventilasjon og varmepumpe. Den ene hallen inneholdt kun løsninger som tok for seg slike hybride varmeløsninger. Det var også en rekke såkalte hybridinvertere. Disse inverterne kombinerte sol og batteriløsninger i samme inverter. Enkelte hybridinvertere fungerte også med elbilladere og kunne fungere som selvstendige styringssystemer med muligheter for å drifte ved brudd på nettilførselen. Dette er invertere som muliggjør såkalte mikronett.

Batterier kom også i nye innpakninger. Det var en rekke løsninger med batteripakker man kunne utvide ved hjelp av stacking. Altså hadde man enkeltbatterier på 5 – 10 kWt og disse kunne kombineres opp til 400 kWt. Batteripakker i skap og containere var det også en del av på messen.

På solcellefronten er monokrystallinske bifacial paneler mer eller mindre blitt standarden. Det største panelet vi kunne se var på 705 W, noe som er 35 W opp fra tilsvarende paneler i fjor. Det var 4 typer solcelleteknologier som særlig gikk igjen på messen. Det var PERC, TOPCon, HJT og CIGS. (Samlet hadde PERC og TOPCon rundt 85% av markedsandelene i 2019 og er forventet sitte på 70% av markedsandelene i 2032. HJT(SHJT) hadde rundt 2% av markedsandelene i 2019, men er forventet å ha rundt 18-19% i 2032, altså en signifikant økning. Mange spår at TOPCon vil ta over en større del av markedet frem mot 2030).


Hovedinteressen med nye solcelle design som HJT og TOPCon er at de tillater produsenter å oppnå høyere effektivitet, men TOPCon har fordelen med at den kan bli oppgradert fra dagens PERC produksjonslinjer enklere. Som et resultat kreves det lavere kapitalinvesteringer for eksisterende PERC produsenter som ser etter å oppgradere deres eksisterende produksjonslinjer. TOPCon solcellen har høyere effektivitet enn PERC-solcelledesignet.

CIGS (Kobber Indium Gallium Diselenide): Tynnfilmsolceller. Bøyelige og anvendbare solceller. Disse kunne klistres på flater. Detter er særlig populært på bobiler, båter og andre steder hvor dette kan være praktisk. Panelene er mindre effektive kontra vanlige paneler, men til gjengjeld veier de mindre og kan brukes «overalt».

Gjengen merket seg også bruk av solcellepaneler på togskinner, benker, balkong-rekkverk, flytrapp...

...carport, pingpongbord og flytende sol.

Det var også noen nye BIPV-løsninger på messen, hvor sorte solceller ble installert, og disse igjen ble dekt med en film i ønsket farge. På den måte kan man dekke hele taket med paneler og samtidig få en riktig farge som ikke sjenerer. Dette kan være nyttig på for eksempel verneverdige bygg hvor estetikken kanskje ville stoppet et «tradisjonelt» anlegg fra å bli realisert.

4 sammenkoblede paneler som roterer med kun 1 motor.

Stige med transport av paneler til tak.

Pyranometer (instrument som måler solinnstråling) gir bedre beslutningsgrunnlag i et mulighetsstudie/tidlig fase i prosjekter.

Snølastmonitorering. Dette systemet blir lansert i høst og muliggjør kontinuerlig monitorering av snølast, for å unngå overbelastning.

Mange typer festesystemer til ulike typer tak.

Maskiner for installering av bakkemonterte anlegg.

«Tree System» for solparker med flere forankringspunkter for å øke robustheten i anlegget.

Takmontert hurtiglader til elbiler.

Overspenningsvern i elbillader (rød).

Lucid Air. Elbilen med 883 km rekkevidde (WLTP).

God mat.