MC4 kontakter
Solcellebransjen er i sterk vekst, og det grønne skiftet er i full gang. Mange bedriftstak, låvetak og hustak fylles med solceller. Med ny teknologi følger det også med et krav om ny kunnskap.
Solcellebransjen er i sterk vekst, og det grønne skiftet er i full gang. Mange bedriftstak, låvetak og hustak fylles med solceller. Med ny teknologi følger det også med et krav om ny kunnskap.
Et solcelleanlegg skiller seg fra mer tradisjonelle installasjoner, ved at det produserer likestrøm, DC. DC-installasjoner har vært mest brukt innenfor nødkraft, telecom og transport frem til nå.
I 2018 kom en ny utgave av NEK 400 med flere tekniske krav til solcelleanlegg. Dette ble godt mottatt hos de som prosjekterer og installerer solstrøm. Kapittel 712 i NEK 400:2018, som gjelder for solcelleinstallasjoner, er basert på internasjonale krav og tilpasset norske forhold.
Koblingspunkter
Sammenkoblingen av et solcelleanlegg foregår med en spesialkontakt som heter MC4.
MC4 kontakter er ikke standardiserte, men er et registrert patent fra Staubli og MultiContacts. MC4 er den vanligste kontakttypen i solcelleanlegg. Panelene kommer som regel ferdig med denne kontakttypen fra fabrikk, en hann og en hunnplugg. MC4 kontakten er spesialdesignet for bruk i solcelleanlegg, noe som vil si at den tåler de ytre påkjenningene et slikt anlegg utsettes for.
Det som imidlertid skiller MC4 kontakter fra andre typer kontakter, er at de er inkompatible med kontakter fra andre produsenter. Det vil si at hvis man benytter en original MC4 kontakt fra Staubli, vil ikke denne være kompatibel med en uoriginal. Bruk av kontakter fra forskjellige produsenter kan medføre vanninntrenging. Dette vil igjen føre til korrosjon på kontakten og en høyere overgansmotstand med påfølgende lysbue. Kontakten vil brenne av og den delen av anlegget som er koblet til, vil slutte å fungere. Hvis en kontakt med lysbue kommer i kontakt med brennbart materiale, vil det kunne oppstå en brann som et resultat av den svært høye temperaturen i lysbuen. På bakgrunn av denne problematikken er det i NEK 400:2018 beskrevet krav til bruk av kontakter av samme type og fabrikat.
Terminering
Tilkobling og terminering av lederne inne i en MC4 kontakt må utføres korrekt. Lederen må avisoleres i rett lengde, og termineres med en MC4 tang. Hvis annet verktøy benyttes, vil ikke tilkoblingen bli fullverdig og det vil raskt kunne oppstå en lysbue. Når det går likestrøm gjennom et koblingspunkt, vil en dårlig forbindelse raskere kunne føre til en lysbue enn i en AC-installasjon. Dette er fordi likestrømmen ikke har noen nullgjennomgang slik som vekselstrøm. Det er derfor svært viktig å utføre alle koblinger på rett måte med riktig verktøy og med kompatible kontakter.
Det er ingen indikasjoner på at dette er et utbredt problem i Norge foreløpig, men med en sterk vekst vil dårlige tilkoblinger raskt kunne bli en utfordring.
Huskeliste for tilkobling av MC4 kontakter eller andre kontakter i solcelleanlegg:
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?