Batterisystemer i boliger

Hensikt

Prosedyren skal sikre at alt arbeid utføres forsvarlig og i henhold til gjeldende forskrifter.

Definisjon

Li-ionbatterier: Li-ionbatterier er en samlebetegnelse for ladbare batterier som inneholder en litium-forbindelse. Felles for dem alle er at litium-ioner er de indre ladningsbærerne i batteriet, mens de kjemiske sammensetningene kan variere i de ulike typene.

BMS: System for overvåkning av batteritilstand.

AFA: Ansvarlig for arbeidet. (jfr. fse)

Omfang

Relevante forskrifter
  • Forskrift om sikkerhet ved elektriske anlegg - fse
  • Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg – fel.
  • Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjoner for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (fek)

Ansvar
  • daglig leder har det overordnede ansvaret for sikkerheten til de ansatte. Dette ansvaret kan ikke delegeres, men andre ansatte kan gis myndighet til eksempelvis å ivareta praktisk opplæring i prosedyrene.
  • daglig leder har plikt til å påse at innholdet i denne prosedyren er gjennomgått av hver enkelt ansatt og/eller innleid som skal utføre denne typen arbeid.

For hvert arbeid/prosjekt skal virksomheten utpeke en ansvarlig for arbeidet (AFA), personen skal oppfylle relevante krav i fek.

Beskrivelse

Vær klar over at ved bortfall av nettspenning vil fortsatt enkelte anleggsdeler være spenningssatt. Det skal gjennomføres en risikovurdering ved batteriinstallasjoner. Sørg for at HMS-rutinene er dekkende for det aktuelle batteriprosjektet, både med tanke på mulige hendelser og ergonomi.

De kommersielt tilgjengelige batterisystemene veier i dag mellom 100 og 140 kg og har en kapasitet på opptil 15 kWh per enhet. Det anbefales derfor å være minst to personer når dette skal håndteres. Det er også viktig å benytte personligverneutstyr som for eksempel vernebriller, vernesko, vernehansker og utvise generell forsiktighet.

Batterisystemene er tunge og kommer de i ubalanse kan dette medføre store skader, både på personell, selve batteriene og nærliggende områder. Alt dette vil bli ivaretatt av god risikovurdering i forkant.

Arbeid under spenning (AUS) bør så langt som mulig unngås da det kan fremkalle farer knyttet til høye DC-kortslutningsstrømmer. I forkant av AUS skal eventuell eksplosjon- og brannfare i omgivelse elimineres. Det er viktig at personell som skal arbeide under spenning, f.eks. med kontakter eller skadede kabler som kan føre til at lysbuer oppstår, har tilstrekkelig opplæring i dette.

Det skal benyttes anerkjente arbeidsmetoder basert på risikonivået og relevante prosedyrer i samsvar med NEK EN 50110-1.Egnet verktøy bør velges etter spenningsnivå.

  • Ansvarlig for arbeidet (AFA) skal utpekes.
  • Ved installasjon av batterisystemer skal Veileder for Batterisystemer i boliger benyttes som underlag.
  • Veilederen kan lastes ned fra linker i denne prosedyren.

Henvisning

Forskrifter:

  • Forskrift om sikkerhet ved elektriske anlegg - fse
  • Forskrift om elektriske lavspenningsanlegg – fel
  • Forskrift om elektroforetak og kvalifikasjoner for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr - fek