Gjør fse-opplæringen mer realistisk med VR-teknologi
Ved årsskiftet er fse-opplæring igjen aktuelt for mange. Her kan du lese mer om hvordan teknologi kan gjøre kurset mer spennende.
Ved årsskiftet er fse-opplæring igjen aktuelt for mange. Her kan du lese mer om hvordan teknologi kan gjøre kurset mer spennende.
Fse- og førstehjelpsopplæringen skal som kjent gjennomføreres hvert år. I veiledningen til fse-forskriften står det at; personell skal gis nødvendig opplæring, øvelse og instruksjon. Det er faglig ansvarlig i bedriften som skal sørge for at innholdet i kurset er godt nok. Nelfo har tidligere gjennomført en spørreundersøkelse om hvor fornøyd bedriftene er med fse-opplæringen. Resultatet viser at de er godt fornøy, både med innholdet og hvordan opplæringen blir gjennomført. Det er viktig at bedriften er bevisst på fse-opplæringen, man jobber med en farlig vare og konsekvensene kan bli store hvis det skjer noe feil.
Se film: Slik fungerer fse-opplæringen som VR-kurs.
Filmer som supplement til opplæringen
Mange deltakere opplever fse-opplæringen som repeterende. Det er laget opplæringsfilmer som kan brukes som et supplement i undervisningen, for å skape diskusjon. Dette er fem filmer med handling fra reelle situasjoner, med kommentarer i etterkant. Oppsettet av filmene er laget slik at de kan brukes i undervisning.
Se mer: Filmer om fse-opplæring.
VR-teknologi som et supplement til opplæringen
Med virtuelle briller er du i noe som ligner mye på et dataspill, der det overordnete målet er å øve på farlige situasjoner på en ufarlig måte, uten risiko for skade og uhell. I brillen utføres arbeidsoppgaver innenfor de tre arbeidsmetodene. Dersom det gjøres feil får man en visuell strømgjennomgang og lysbuer, som viser hva som kan skje i virkelige situasjoner. Med bruk av VR-briller og en visuell bruk av verneutstyr, får du mulighet til å trene så nær opp til virkeligheten som mulig. Dette gjør at du blir tryggere på jobbutførelsen.
Her kan du bestille fse-opplæringen som VR-kurs.
Les mer: Bladet Elsikkerhet fra DSB omtaler bruk av VR-teknologi i opplæringen (se s. 14).
Lærlinger mer utsatt for ulykker
Statistikk fra DSB viser at lærlinger er mer utsatt for strømulykker enn erfarne fagarbeidere. Lærlinger er nye i arbeidslivet og skal læres opp i et nytt fag. De mangler ofte praktisk erfaring. Dette gjør lærlingene ekstra sårbare.
Et tips er å bruke opplæring med VR-briller på storskjerm i en sosial setting.
Web-opplæring
Fse-opplæring som nettkurs har vært populært og nødvendig i koronaperioden. Ut 2021 aksepterer DSB at gjennomførte teoretiske kurs for fse-opplæring, inkludert førstehjelp, er gyldig som lovpålagt opplæring.
Strømulykkeapp
Strømulykkeappen viser hva man skal gjøre ved en strømulykke. Å ha appen tilgjengelig på telefon eller nettbrett bidrar til god beredskap ved en strømulykke. Husk å minne alle ansatte på å laste ned appen.
Gode råd: